Vill du öka energin i din omgivning?

Japp, skicka mig tips & idéer direkt från Inspirationsbloggen!
* = obligatoriskt fält

Skapa din egen personliga hemmadoft

Nytvättat, mat-os, pelargon, gympadojor, hembakat, blöt hund, såpa…

Hemmadoften är summan av alla lukter i ditt hushåll.

Och det finns förstås enkla små medel om du vill påverka din hemmadoft, skapa en egen atmosfär och förstärka olika känslor i ditt hem.

Din hjärna reagerar faktiskt undermedvetet och omedelbart på lukt. Lukten hjälper oss att associera till händelser, platser och möten.

Så doften i ditt hem eller på din arbetsplats sätter igång känslor och tankar hos både er som bor/jobbar där och era besökare.

Idag finns det massor av metoder att doftsätta en miljö. Mer eller mindre naturliga.

Förutom blommor är nog de vanligaste doftljus, doftpinnar och aromoljor.

Spicymind inspirationsblogg inred med doft

Men du kan också använda örter, torkade eller färska.

Teblad, gärna utblandade med torkad basilika, i en liten skål i köket sprider god doft.

Även färska örter i form av basilika, citronmeliss, timjan och rosmarin i krukor ger en fräsch känsla och kan dessutom reta aptiten.

Saga Form har en fantastiskt bra kruka för 3 örter som hjälper dig att se till att de ständigt har tillgång till vatten.

Spicymind inspirationsblogg om hur du inreder med doft

Satsa på produkter som har naturliga dofter och är ekologiska. Om du väljer ljus tänk då på att använda sådana med stearin eller naturligt vax då paraffin sägs utveckla en giftig rök som inte är bra att andas in.

Tänk också på att vissa människor upplever starka lukter från doftljus och oljor som kväljande. Därför ska du använda produkter som bara ger ifrån sig svag doft. Alternativt kan du begränsa din användning av exempelvis doftljus till att tända dem bara en liten stund.

Om du använder eteriska oljor så tänk på att de är mycket starka. Det behövs bara en droppe. Effekten blir inte bättre för att man tar mer. Tvärtom.

För att få fram 10 milliliter eterisk olja av lavendel, till exempel, krävs 2 kilo lavendelblommor. Lika mycket eukalyptusblad krävs för att få fram 10 milliliter eukalyptusolja.

Ytterligare ett alternativ för doftsättning är träkulor vars doft håller i 1-2 månader.

Spicymind inspirationsblogg om hur du inreder med doft

Dofta.com har organiska produkter och även ljus med naturvax från växtriket och intressanta doftkombinationer.

Havanna Club passar kanske i ett bibliotek (om du har ett sånt). Bär enligt tillverkaren härliga spår av av tobak, läder och mjuk vaniljstång.

Att kombinera olika dofter ger en personlig doftstil i hemmet. Du kan doftsätta de olika rummen så de får en harmoni men tänk på att dofterna måste passa ihop för att inte skapa krocka och skapa obalans.

Gillar du citron till exempel är det inte fel att använda det både i badrummet, hallen och vardagsrummet. För mer lugn och ro i sovrummet kan du doftsätta med klassikern lavendel.

Vill du variera mellan rum och funktioner så kommer här några tips på vad som passar var:

  • Vardagsrummet – Mjuka och varma dofter som ambra eller cederträ. Vill du ha en liten lättare doft är citrus perfekt.
  • Badrummet – Friska dofter som citron, apelsin eller havstoner fungerar fint här.
  • Köket –Kryddiga och örtiga dofter som t ex rosmarin eller timjan. Likaså citron eller koriander.
  • Sovrummet – Satsa på en doft som inger lugn och harmon. Lavendel är ett bra val då den har en avslappnande inverkan. Ett klassiskt tips från farmors dagar men som står sig än idag är att göra små lavendelknyten och lägga in i garderober och linneskåp.
  • Hallen – Här har du chans att göra ett första intryck på dig och dina besökare. Välj en inte alltför stark doft (som blir överväldigande för den som kliver över tröskeln) men ändå en som passar din personlighet.

Spicymind inspirationsblog om hur du inreder med doft badrum

Vill du ha en lite mer sublim doft kan du använda tvålar. En helt vanlig olivtvål av bra kvalitet ger ifrån sig en god, mild lukt när den används.

En annan gammal hederlig metod är förstås blommor. De renar ju dessutom luften samtidigt som de förskönar hemmet. Bra förslag för doftsättning inomhus är pelargoner, jasmin, eukalyptus och gardenia.

Om du vill kan att doftsätta efter årstid. Innan jul kan det lukta ljuvligt med ett doftljus med saffransdoft medan det på sommaren kan kännas fräscht med en doft av lavendel eller citrus.

Du kan också tänka på att välja doftsättning efter säsong.

Vår/sommar finns det ju ett bättre utbud av växter. Och under höst/vinterhalvåret kan du istället doftsätta med ekologiska oljor eller ljus av hög kvalitet.

Läs intervjun med Maria på Spicymind som TT gjorde ang. dofter i inredningen här!

Lycka till med att skapa din egen personliga hemmadoft.

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.